VIDEO: 47. Trka na prstenac, bliski susret Milanovića i Zena

BARBAN - Predsjednik Republike Zoran Milanović doživio je nezgodu na 47. Trci na prstenac održanoj jučer u Barbanu.

Naime, dok je uručivao prijelazni predsjednički štit i bodež te poklon pobjedniku Petru Benčiću iz okolice Žminja, predsjednika je odgurnuo slavodobitnikov uznemireni konj, piše N1. Konj je bio nemiran dok se Milanović pokušavao fotografirati s Benčićem, a zatim i odgurnuo Milanovića kojeg je pridržalo osiguranje. Sve je snimio HRT.

Milanović se nakon nezgode nasmijao te se ponovno približio konju i potapšao ga pa se odmaknuo.

“Ovo je, na neki način kao i Sinjska alka – naša priča. Na Trku na prstenac ne gledam kao na turistički proizvod. Kao na tribinama oko Sinjske alke, i ovdje se okupljaju naši ljudi. Ovdje ne dolaze stranci, koji su, naravno, dobrodošli. Ovo je u tom smislu naše okupljanje, okupljanje tradicije u hrvatskoj Istri, kombinacija i spoj povijesti, moderniteta i poslovnog talenta s ciljem da se ljude okupi, da se dobro osjećaju i da nakon toga svi zadovoljno odu doma”, rekao je Milanović nakon trke.

Benčić, koji je titulu slavodobitnika ponio i 2019., osvojio je prijelaznu nagradu Pticu prstenac, rad akademskog kipara Josipa Diminića koju je uručio istarski župan Boris Miletić. Uz to, dobio je i 30 tisuća kuna novčane nagrade.

Viteška igra Trka na prstenac je konjička manifestacija u kojoj pravila nalažu da natjecatelji moraju u tri utrke savladati stazu dugu 150 metara te kopljem pogoditi prstenac. Onaj natjecatelj koji u tri utrke postigne najviše bodova postaje slavodobitnikom.

Inače, Trka na prstenac u Barbanu je prvi put održana 1696. godine, kada je u vrijeme mjesnog sajma Franjo Loredan organizirao viteško nadmetanje u gađanju prstenca. Manifestacija je obnovljena 1976. godine, a od tada se održava svake godine pretposljednji vikend u kolovozu.

N1