Spašavanje ribljeg fonda: Zabranjen izlov Jabučkoj kotlini

Hrvatske i talijanske organizacije okupljene oko projekta Adriatic Recovery Project pozdravljaju odluku Hrvatske da zabrani ribolov pridnenih vrsta, kao i malih pelagijskih vrsta u međunarodnim vodama Jabučke kotline, jednom od najvažnijih mrijestilišta i rastišta oslića i škampa u Jadranu i rijetkom dubokomorskom ekosustavu Mediterana, prenosi portal Dalmacija danas.

Odluka predstavlja važan rezultat za obnovu fonda i morskih ekosustava u Jadranu, morskom bazenu značajno obilježenom koćarskim ribolovom odgovornim za promjenu pridnenih ekosustava, smanjenje biološke raznolikosti i desetkovanje ribljih fondova.

Sva riba u Jadranu se prekomjerno izlovljava. Tako je kod oslića zabilježena stopa izlova pet puta viša od granica održivosti, iako se ulov gotovo prepolovio između 2006. i 2014.

Kako bi se zaštitio Jadran stvoren je međunarodni savez Adriatic Recovery Project koji ujedinjuje organizacije za zaštitu okoliša i istraživačke organizacije s ciljem očuvanja osjetljivih morskih ekosustava Mediterana i staništa neophodnih za jadranske riblje vrste.
Projektom koordinira MedReAct – nevladina organizacija koja se bavi obnovom morskih ekosustava Mediterana – u suradnji s Legambienteom, Marevivom, sveučilištem Stanford i politehničkim sveučilištem talijanske pokrajine Marche te uz podršku nevladivnih organizacija Greenpeace u Hrvatskoj, NAŠ Jadran, Ad Adriaticum, BIOM, Clean Adriatic Sea Alliance, Eco Hvar, Udruga Održivi Otok i Udruga Zdravi grad.

R.I.