32. simpozij o fuzijskim tehnologijama okupio je u Dubrovniku više od tisuću sudionika - sve prati i Vlada

DUBROVNIK - U Dubrovniku traje jedan od najvažnijih skupova iz područja fizike ove godine u cijelome svijetu, simpozij o fuzijskim tehnologijama. Upravo se ta tehnologija smatra izvorom energije u budućnosti. Hrvatski znanstvenici u ovu su se priču uključili među prvima, te je naša zemlja u tome već danas uz bok Njemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji...

Za dvadesetak godina većinu energije trebali bismo dobivati od nuklearnih elektrana koje proizvode više, a ne stvaraju otpad. Hrvatska se u projekt fuzijske energije uključila 2013.

- Naš ključni doprinos je analiza fuzijskih čestica prašine koje se stvaraju u fuzijskom reaktoru, što je bilo presudno za rekordnu energiju koja je bila postignuta prošle godine jer je, uz našu pomoć, definirano da u fuzijskoj prašini ne ostaje fuzijsko gorivo, da ga se može dodati bitno više - istaknuo je dr. sc. Tonči Tadić, predsjednik organizacijskog odbora konferencije SOFT 2022.

Simpozij o fuzijskim tehnologijama okupio je u Dubrovniku više od tisuću sudionika

Hrvatski znanstvenici rade na modeliranju, ali i razvoju materijala za fuzijsku elektranu. Institut Ruđer Bošković dobit će jedan od samo četiri uređaja u Europi koja simuliraju udar fuzijskih neutrona.

- I na kraju smo ključna zemlja partner Španjolcima u razvoju projekta "Dones", bez koje neće biti fuzijske elektrane. Dones je nužan za testiranje fuzijskih materijala - rekao je Tadić.

A sve prati i Vlada

- S naše strane sudjelujemo s 30 milijuna eura, to naravno nije bačeno u neku kasu samo tako - u tom sporazumu i dogovoru i naše, hrvatske firme sudjeluju u izradi čitavog niza komponenata - rekao je dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

Fuzijske elektrane vrlo su isplative, nema utrošenog goriva, a nema ni njegova obogaćivanja. Cilj Europske unije je do kraja ovog stoljeća svu energiju dobivati fuzijom i iz obnovljivih izvora, piše HRT.

I.G.