3 min. čitanja

Jednostavni domaći recepti: Hobotnica ispod peke i hobotnica na salatu

Jednostavni domaći recepti: Hobotnica ispod peke i hobotnica na salatu
Foto: Marijan Zujić

Nekada je bila smatrana hranom za sirotinju, dok je danas sve skuplja delikatesa. Postoje razni načini pripreme hobotnice a tri su najčešća načina: ispod peke, na salatu i na gulaš. Najčešće se poslužuje uz dodatak maslinovog ulja, limuna, domaće vinske kvasine, soli, bibera, nasjeckanog peršina, kapule i češnjaka, maslina, kapara, cherry rajčica, rikule. Kod pripreme, hobotnicu treba dobro očistiti od utrobe, ukloniti vrećicu s crnilom, oprati je te odstraniti kljun (netko odstranjuje i oči).

Hobotnica (eng.octopus) najviše je ima u Sredozemlju, ali živi i u drugim morima. Period razmnožavanja ovog glavonošca su proljeće i ljeto. Ženka položi između 150.000 – 400.000 jajašaca, konstantno brine o njima, braneći ih od grablježljivaca. Briga oko budućeg potomstva toliko iscrpi ženku da obično ugiba nakon što se iz ikre izleže mlađ, koja početak života provede kao plankton koji je nošen morskim strujama. Životni vijek hobotnice je relativno kratak tako da rijetko poživi duže od 24 mjeseca a takvi primjerci su nažalost sve rjeđi. Živi na kamenitom i pjeskovitom dnu te među pukotinama stijena. Čitavo njeno tijelo je snažan mišić obavijen sluzavom kožom, ima glavu i osam krakova s dvorednim prijanjaljkama, u čijoj se sredini nalaze usta i čeljusti slične kljunu papige. Svježa hobotnica mora imati miris po moru, koža je karakteristične pigmentacije, dok meso mora biti čvrsto i žilavo. Naraste do tri metra dužine i do 15 kg težine. Hrani se rakovima, ribama i školjkama.

Foto: Marijan Zujić

Hobotnica ispod peke

Često je jelo u Dalmaciji i priobalju, a priprema se i u kontinentalnom dijelu zemlje. Hobotnica ispod peke se radi na sličan način kao i meso. Hobotnica se stavi u nauljenu tacnu, prekrije zauljenim (suncokretovo ili sojino ulje) krompirima (na 1 kg hobotnice ista količina krompira), može se dodati jedna do dvije kapule i mrkve, (netko stavi još glavicu češnjaka i malo ružmarina, osobno to ne prakticiram), prekrije pekom sa žeravom i peče.

U pola pečenja potrebno je odliti dio (obično polovinu) vode koju je hobotnica ispustila i nadoliti malo maslinovog ulja, izvaditi hobotnicu na krompire i nastaviti peći laganom žeravom. Najbolja veličina hobotnice za ispod peke, po mom mišljenju je od 1 do 2 kg koja je prethodno bila zaleđena (da bude mekša). Ako je hobotnica veća, 4 do 5 i više kg, dobro je prethodno malo prokuhati da omekša pa je tek onda staviti peći ispod peke. Pojedinci pred sam kraj pečenja znaju nadoliti malo bijelog vina.

Foto: Marijan Zujić

Hobotnica na salatu

Prvi korak za uspješnu pripremu salate od hobotnice je zamrzavanje u zamrzivaču kako bi meso bilo mekše nakon kuhanja. Očišćenu hobotnicu potom odmrznite i stavite da se kuha u neposoljenoj vodi najmanje 60 minuta. Ako imate ekspres-lonac, hobotnicu možete skuhati u njemu te skratiti vrijeme kuhanja.

Nakon kuhanja, hobotnicu isperite mlazom hladne vode i ohladite te je izrežite na kolutiće širine oko 1 cm, zavisno od veličine hobotnice.

Foto: Marijan Zujić

Izdašniji i potpuniji obrok salate od hobotnice može biti nadopunjen kuhanim krumpirom izrezanim na kockice ili kuhanim zrnima boba.

Po želji možete je začiniti sa: maslinovim uljem, limunovim sokom, domaćom vinskom kvasinom, soli, paprom, sitno nasjeckanim peršinom i češnjakom, maslinama, kaparima, cherry rajčicama, na postelji od rikule ili listovima zelene salate.

Na slikama su neka od mojih jela koja pripremam sa hobotnicom.

Marijan Zujić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.