200 godina prvog hrvatskog svjetionika

SAVUDRIJA – Austrija, pa Austro-Ugarska izgradila je mrežu svjetionika na istočnoj obali Jadrana. Kad bi se cijena izgradnje pretvorila u današnje vrijednosti, iznosilo bi to kao izgradnja cijele trase autoceste Zagreb-Split s okolnom infrastrukturom! Započela je upravo sa Savudrijom koju je 17. travnja 1818. godine osobno pohodio car Franjo I. da bi upalio prvo svjetlo.

Naravno, sve je ovo izgrađeno bez kredita i s uspješnim planom od sto godina. Uzmemo li u obzir da je Austro-Ugarska izgradila najveću većinu luka, otočnih lučica i pristana, dobar dio priobalne arhitekture, sveučilišta, škole, rive koje baštinimo i danas, od astronomskih brojki zabolit će nas glava. Tako pametno vođenje države kao da je futuristički plan budućnosti, a ne prošlost koja se dogodila i iz koje bi samo trebali nešto naučiti.

U spomen na 200 godina godina svjetioničarstva u Hrvatskoj ovaj tjedan obilježio je poziv iz Europarlamenta u Bruxellesu skupini entuzijasta udruženih u udrugu Lux Mediterraneum da prikažu Europi svoj projekt Legende svjetla i tako svečano obilježe ovu obljetnicu.

Tako je i ovotjedni izbor Borisa Kačana upravo Savudrija.

I.B.

BORIS KAČAN PHOTOGRAPHY