20 mjeseci zatvora za kapetana i prvog časnika broda zbog izazivanja ekološke katastrofe

Kapetan i prvi časnik broda za rasute terete MV Wakashio, čijim nasukavanjem je izazvana najveća ekološka katastrofa u povijesti Mauricijusa, osuđeni su na 20 mjeseci zatvora u ovoj otočkoj državi.

Kapetan Sunil Kumar Nandeshwar i prvi časnik Subodha Tilakaratna priznali su krivnju za ugrožavanje sigurne plovidbe još 20. prosinca. Obojica su u pritvoru već 16 mjeseci, a kako su priznali krivnju, kazna im je smanjena na već odsluženi zatvor pa će obojica vrlo vjerojatno uskoro na slobodu, piše gCaptain.

Foto: Posljedice izljeva lož ulja kod Mauricijusa/Twitter

Podsjetimo, nesreća se dogodila u srpnju prošle godine kada je 300 metara dug japanski brod za rasute terete MV Wakashio usred noći skrenuo s kursa i nasukao se na koraljni greben. S obzirom na udaljenost Mauricijusa od kopna i položaj nasukanog broda, akcije odsukavanja ispale su teže od očekivanog. A dok se čekalo remorkere, iz broda je počelo curiti lož ulje.

U kristalno čisto more oko Mauricijusa iscurilo je više od tisuću litara loživog ulja, a stvar je potpuno izmakla kontroli kada se brod uslijed morskih struja prepolovio na pola i potonuo.

Foto: Twitter

Ulje je stiglo čak do obale ove otočke države u Indijskom oceanu, čija ekonomija ovisi o turizmu i ribarstvu. Zagađenje je utjecalo i na ekosustav rezervata Blue Bay Marine, inače popularnog odredišta brojnih ronioca iz cijelog svijeta.

Kapetan Nandeshwar kasnije je priznao da je pio i tulumario te da su se samo htjeli približiti obali Mauricijusa kako bi uhvatili bolji signal za svoje mobitele.

K.B.