11. korčulanski barokni festival -Diljem otoka okuplja izvođače iz cijele Europe

Prvoga rujna u Korčuli je počeo 11. barokni festival, i to koncertom na, samo za festival već drugi put ručno izrađenom čembalu. Festival baroka i ove će godine na koncertima diljem otoka okupiti izvođače iz cijele Europe.

Prošlogodišnja priča o korčulanskom čembalu - nastavljena je. I to ponovno zahvaljujući istom dvojcu - Mihovilu Depolu i Zlatku Pavliniću - autorima prvog, jedinstvenog otočnog čembala.

  • Privukli smo pažnju gospodina Michaela Unswortha, mecene ovog baroknog festivala, njemu se to svidjelo prošle godine i naručio je za ovaj barokni festival novo čembalo, koje je veće, s više funkcija - rekao je Mihovil Depolo, restaurator, sugraditelj čembala.

Nakon gotovo godinu dana vrijednoga rada, trud se isplatio. Dobili su drugo barokno, koncertno čembalo.

  • Ima dvije klavijature, dva manovala kažemo i skoro duplo više žica i peraca i skakača nego onaj prošlogodišnji - rekao je Zlatko Pavlinić, restaurator klavira, sugraditelj čembala.

Na kojemu je sinoć premijerno održan koncert talentiranih glazbenika. I to kao službeni početak 11. korčulanskog baroknog festivala.

  • Željeli smo poduprijeti rad ovih talentiranih ljudi i napraviti drugo čembalo u Korčuli, koje će biti idealno za ovaj festival i barokne izvedbe - rekao je Michael Unsworth, utemeljitelj Korčulanskog baroknog festivala.
  • U ambijentu crkve uvijek se ova barokna glazba dolazi do posebnog izražaja. Čuti čembalo, novo čembalo je jedan poseban osjećaj - rekao je Matej Mijalić iz Rijeke.

Jedinstveni instrument u jedinstvenom ambijentu crkvice Svih Svetih. Idealna uvertira festivalu baroka koji će i ove godine privući glazbenike iz cijele Europe.

  • Jer dobiti novi instrument na Korčuli, ali i u cijeloj Hrvatskoj takvo jedno prekrasno čembalo - to je velika stvar. Nakon 10 godina ponovno na otvorenju svira Academy of ancient music, jedan od britanskih najpopularnijih, najpoznatijih sastava koji se bave baroknom glazbom - rekla je Laura Vadjon, umjetnička ravnateljica Korčulanskog baroknog festivala.

Festival se otvorio već tradicionalnom, baroknom izvedbom korčulanske Moreške, piše HRT Magazin.

I.G.